הבלוג של Webinke

מאמרים בנושא בניית אתרים, עיצוב אתרים, אבל לא רק...

הנגשת אתרים: להנגיש את האתר ולהימנע מתביעות

הנגשת אתרים: להנגיש את האתר ולהימנע מתביעות

אמ;לק:

להנגשת האתר של העסק או הבלוג שלך יש חשיבות חברתית ועסקית גדולה. תקנות הנגישות בישראל מחייבות חלק מבעלי האתרים להנגיש את האתר בהתאם לתקן בינלאומי מחמיר. כדי להימנע מתביעות שיעמידו את העסק או הבלוג שלכם בסכנה, יש לפרסם הצהרת נגישות תקנית, הומתאמת אישית לאתר או העסק שלכם.

הנגשת אתרים לאנשים בעלי מוגבלויות עלתה החודש לכותרות בזכות כתבה בכאן11 אודות ניצול לרעה של פרצות בחוק הישראלי, באופן שמעמיד בסכנה עסקים ישראלים.

בפוסט הזה ניגע בכל מה שעסק או בלוג צריך לדעת לגבי הנגשת אתרים, למה זה כדאי, מה הבעיות, מה אומר החוק ואיך להגן על עצמנו מתביעה.

דיסקליימר: אני לא משפטן והמידע במאמר זה אינו מחליף יעוץ משפטי. אני ממליץ לכולם להיוועץ עם עו"ד באשר לדרישות החוק הרלוונטיים לאתר שלהם.

בעמוד הזה נדבר על:

למה כדאי להנגיש את האתר או הבלוג?

מעריכים ש 25-30% מהגולשים באינטרנט מתמודדים עם מוגבלות כזו או אחרת, המקשה עליהם לקבל את המידע או התוכן שבאתר באופן מלא. בין המוגבלויות שמפריעות לגולשים ליהנות מהאתר שלכם יש לקויות ראייה ושמיעה, עוורון צבעים, הפרעות קשב, הפרעות מוטוריות (למשל, רעידות בידיים) ועוד.

להנגשת אתר העסק או הבלוג יש תפקיד חברתי חשוב, המאפשר לכלל הציבור ליהנות מהשירותים או המידע שהאתר שלך מציע, מבלי לדחוק כמות גדולה של משתמשים החוצה.

גם ברמה העסקית להנגשת אתרים יש יתרון גדול, היות והיא מאפשרת לקהל גדול יותר לצרוך את התוכן באתר, במיוחד אם האתרים המתחרים לא טרחו להנגיש את האתרים שלהם.

קמפיין של "נגישות ישראל" להגברת המודעות לצורך בהנגשת אתרים:

מהו אתר נגיש?

אתר נגיש הוא אתר שעומד במכלול הדרישות של התקן הישראלי או הבינלאומי להנגשת אתרים ברמת AA (לתקן יש 3 רמות, מ-A המקלה ביותר ועד ל-AAA המחמירה ביותר). חלק מדרישות התקן הן טכנולוגיות, למשל: לאפשר לגולשים אשר אינם יכולים לתפעל עכבר, ליהנות מהאתר באופן מלא באמצעות מקלדת בלבד. חלק אחר של הדרישות הן עיצוביות, לדוגמה: שהקונטרסט בין צבע הרקע לבין צבע התוכן יהיה גבוה מספיק. ולבסוף, יש דרישות נגישות הקשורות בתוכן שמופיע בעמודים באתר, למשל כתוביות לסרטונים או טקסט חלופי לתמונות עבור מי שאינו רואה את התמונה.

 

מה כולל תהליך הנגשת אתר לאנשים בעלי מוגבלויות?

הנגשת אתר היא נושא שכדאי להתמודד איתו כבר בשלב האפיון של האתר, בעזרת מומחה או מומחית נגישות. כמו בכל דבר, הרבה יותר זול לבנות אתר נגיש מלכתחילה מאשר לתקן אתר לא נגיש בדיעבד.

בתהליך ההנגשה ננסה למנוע מראש עיצוב בלתי נגיש, פיתוח או הטמעה של רכיבים לא נגישים, והזנה נכונה ונגישה של התוכן באתר. עבור רכיבים או עמודים שאינם עומדים בתקנות נגישות, נדאג בתהליך ההנגשה למצוא חלופה נגישה. לדוגמה: אם הקונטרסט של צבעי המותג אינו גבוה דיו, נרצה לאפשר לגולשי האתר לבחור לצפות בו בשחור/לבן ובקונטרסט גבוה. כדאי לדעת

הנגשת אתר בדיעבד, תכלול בדיקה מקיפה של האתר, איתור ליקויים ותיקונם. כך או כך, גם אתר שהונגש באופן מלא בנקודת זמן אחת, לא ישאר נגיש אם לא יקפידו בארגון על הזנת תכנים נגישה. לדוגמה, הכנסת הסבר טקסטואלי לכל תמונה, כתוביות לכל סרטון, שימוש נכון במבנה היררכי של כותרות ועוד.

💡 חשוב לזכור: הטמעת "תוסף נגישות" באתר לא הופכת את האתר לנגיש

 

מהי הצהרת נגישות?

הצהרת נגישות היא מסמך משפטי הכתוב בשפה ברורה ומתאר את הגישה של העסק או האתר לנגישות, הפעולות שננקטו לצורך הנגשת האתר, דרכי פניה לבעלי האתר במקרה שהמשתמשים נתקלו בבעיית נגישות, נגישות בית העסק הפיזי (אם יש), ודרכי פניה לאחראי.ת הנגישות של האתר.

את ההנחיות לכתיבת הצהרת נגישות ניתן לראות באתר נגישות ישראל, אבל מומלץ להתייעץ עם עורך דין כדי שיבהיר לכם במה אתם מחוייבים וינסח עבורכם את הצהרת הנגישות המתאימה לעסק שלכם.

 

האם האתר שלך מחוייב בנגישות?

החוק הישראלי מחייב את כל האתרים לעמוד בתקנות הנגישות, אבל מעניק כרגע פתור זמני לעסקים או אתרים עם מאפיינים שונים, כמו גובה המחזור השנתי ומועד הקמת האתר.

החוק נועד לאפשר לאנשים החיים עם מוגבלות לקבל מידע ושירות שוויוניים, בדיוק כמו שבניינים חדשים נדרשים לעמוד בסטנדרטים שונים של נגישות כדי לקבל היתר בניה.

כדי לדעת אם האתר שלך מחוייב בהנגשה לפי התקן, אפשר להשתמש במחשבון הבא.

 

מה עושים עסקים קטנים ובלוגים ללא תקציב להנגשת אתר?

לא פשוט להיות עצמאי בישראל. בעוד שיש רצון וצורך לעודד יזמות ויצריתיות בעסקים, בפועל הדרך לעסק מצליח רצופה מהמורות וקשיים, בירוקרטיה, מקדמות מס (עוד לפני שיש הכנסות) ועוד.

אם עסק, אפילו בלוג בלי כוונת רווח, לא יכולים להקים אתר פשוט מבלי להכיר את תקנות הנגישות וההשלכות שלהן או בלי יועץ נגישות ומתכנתת, המשמעות היא שלא ניתן להקים אתר אינטרנט בישראל בלי תקציב משמעותי רק לנושא הזה. זה מחסום שבלוגים או עוסקים קטנים וזעירים לא תמיד יכולים לעמוד בו.

הפתרון שנמצא לבעיה זו הוא פטור זמני מהנגשת אתרים לעסקים או בלוגים לפי קריטריונים ברורים פחות או יותר. בחלק מהמקרים הפטור הוא אוטומטי, ובחלק מהמקרים יש להגיש בקשה לפטור מהנגשה.

 

מה הבעיה בתקנות הנגישות בישראל?

מטרת החוק היתה לייצר שוויון חברתי ומטרתו היתה טובה. אבל כמו שאומר הפתגם: לפעמים הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות. בחוק עצמו ובאופן שבו הוא הוחל, היו ועדיין יש בעיות, שגורמות לכל הצדדים לצאת נפסדים.

ראשית, איפשהו בתחילת הדרך נוצר מאבק בין בעלי בלוגים ואתרים לבין החוק, שמעורר הרבה אנטגוניזם. הרבה עסקים ובלוגים לא מכירים את נושא הנגישות בכלל. הם לא מבינים שהנגשת האתר והתוכן שבו חשובים מבחינה חברתית ועסקית. אם האתר שלך לא נגיש ל 25-30% מהאוכלוסיה, יש נתח שוק משמעותי שיחפש את המידע או השירותים שלו אצל המתחרים.

שנית, הפטור הוא זמני ולא תמיד ברור עד מתי, ומה קורה מאותה נקודה.

והכי גרוע: עקב פרצה בנוסח החוק, עסקים הפטורים מהנגשת האתר יכולים למצוא את עצמם בתביעות משפטיות בסכומי עתק (במליונים) אם לא פרסמו הצהרת נגישות, עמוד משפטי שהפטור מהנגשת האתר אינו חל עליו.

 

למה עסקים קטנים בישראל נתבעים בגין תקנות נגישות אתרים?

הפרצה בחוק נחשפה בכתבה בכאן 11, שהראתה איך עורכי דין מגישים תביעות ייצוגיות נגד עסקים קטנים על אי הצגת הצהרת נגישות באתר. אותם עסקים קטנים נאלצים להתפשר ולשלם סכומי לא הגיוניים, כדי לא להגיע לבית המשפט, מחשש להוצאות משפט וקנסות שיביאו לסגירת העסק. שיטת ההתעשרות הזאת, על גבם של עסקים קטנים, היא בפירוש לא כוונת החוק ואין בה תועלת לא לעסקים ולא לאנשים בעלי מוגבלות.

הכתבה אינה קלה לצפיה בקרב בלוגרים ועסקים קטנים במלחמת ההשרדות הכלכלית כעסק בישראל. אותן תביעות יוצרות נזק הרסני לעסקים, ולציבור כולו, כשאתרים עם מידע יקר ערך פשוט ירדו מהאוויר עקב תביעות מסוג זה. לדוגמה, קבוצת אתרים חינמיים של חיים מיכאל, עם הדרכות מעולות לכל מי שרוצה ללמוד פיתוח תוכנה ירדו מהאוויר עקב תביעות סרק שכאלה.

מה עסק קטן יכול לעשות כדי להגן על עצמו מתביעת נגישות?

  1. חשוב להבין שלהנגשת האתר יש חשיבות אדירה גם מבחינה חברתית וגם עסקית.
  2. בדקו אם העסק או הבלוג שלכם מחוייב בהנגשה – אם כן: הנגישו את האתר. אם לא: הנגישו את האתר כמיטב יכולתכם. לא כל פעולת הנגשה דורשת מתכנתים, תקציב גדול או בניה מחדש של האתר. למשל, הוספת כתוביות לסרטונים, הוספת טקסט תיאורי לתמונות, שימוש בפונטים גדולים ובקונטרסט ברור מהרקע.
  3. פרסמו באתר הצהרת נגישות שנכתבה בעזרת עורך דין, גם אם יש לכם פטור מהנגשת האתר.
  4. אם יש לכם הצהרת נגישות תקינה, סביר להניח שלא יוכלו לתבוע אתכם על הפרת תקנות הנגישות ללא אזהרה עם פירוט הליקויים באתר ומתן זמן סביר לתקן אותם.
  5. אם קיבלתם אזהרה לפני תביעה – פנו מיידית לעורך דין מתמחה ותנו לו לענות בשמכם ולנהל את האירוע.

 

חובת הנגשת אתרים לעסקים קטנים – סיכום

להנגשת האתר של העסק או הבלוג שלך יש חשיבות חברתית ועסקית גדולה. אתר שאינו מונגש מונע גישה לאנשים בעלי מוגבלות, שהם כרבע מהאוכלוסיה.

בישראל יש תקנות המחייבות בעלי אתרים בעמידה בתקן נגישות בינלאומיים, כאשר חלק מהעסקים זכאים לפטור זמני מפעולות הנגשה. עסקים המחוייבים בנגישות נדרשים להנגיש את האתר ואת כל התכנים הקיימים או העתידיים להיכנס אליו. לאתרים הפטורים מהנגשת האתר מומלץ להנגיש את האתר ככל האפשר, כדי לפתוח אותו בפני אנשים עם מוגבלות.

פרצה בחוק הנגישות מאפשרת תביעת בעלי עסקים או בלוגים בסכומי עתק ללא הוכחת נזק, גם אם הם פטורים מהנגשת האתר. כדי להגן על עצמם, גם בעלי אתרים הפטורים מהנגשת האתר נדרשים לפרסם עמוד הצהרת נגישות לפי כללים ברורים אותם ניתן לראות כאן. את הצהרת הנגישות מומלץ לכתוב בעזרת עורך דין, אשר יתאים את ההצהרה לעסק או האתר שלכם.

 

למידע נוסף:

גילוי נאות: האתר משתמש ב-cookies לצרכי ניטור ושיווק.חלק מהקישורים באתר עשויים להניב לכותב עמלות. 

יש לך הערות, שאלות והצעות למאמרים? זה בדיוק המקום לחלוק אותם:

הדרך לאתר האינטרנט המעוצב והחדש שלך מתחילה כאן

אשמח לעזור לך בתכנון, עיצוב ובניית אתר האינטרנט החדש לארגון שלך
דילוג לתוכן