אבל למה וורדפרס?
כשמדובר בבניית אתרים לעסקים קטנים או בינוניים (בינוניים בגודל, לא באיכות!), אני כמעט תמיד ממליץ ללקוחותי על וורדפרס וכמעט תמיד נתקל בשאלה: "אבל למה?", כאשר רוב האנשים מתלבטים בין וורדפרס לבין וויקס. בפוסט הזה אסביר מה הייחוד של וורדפרס לעומת וויקס, למרות שחשוב להבין שיש הרבה מאוד מערכות ניהול תוכן ולכל אחת יתרונות וחסרונות. היתרונות המשמעותיים של בניית אתר וורדפרס, קשורים לעובדה שמדובר במערכת חינמית, נפוצה מאוד ופתוחה – מה זה אומר בעצם?
בניית אתר וורדפרס – היתרונות של מערכת פתוחה
של מי האתר הזה בכלל?
אני רואה את אתר האינטרנט של בית-עסק, כנכס דיגיטלי שלו. התכנים שבאתר, העיצוב שבחרתם והיכולות של האתר הם הנכס שלכם. כמו שאיש לא יכול להתערב בניהול בית-העסק שלכם, אין סיבה שמישהו יגבילו אתכם לפיצ'רים מסויימים או יכבול את האתר שלכם לגורם כלשהו לאורך כל ימי חייו. לאיש מלבדכם לא צריכה להיות "מילה" לגבי אתר האינטרנט שהקמתם, שכן זהו הנכס הדיגיטלי שלכם. נשמע טריוויאלי? ממש לא! בואו נדבר רגע על פייסבוק ועל וויקס.
יש לכם דף עסקי בפייסבוק?
גם דף הפייסבוק העסקי שלכם הוא נכס דיגיטלי עם תוכן יפה ומושקע שיצרתם (הידד!), אבל את הכללים במערכת סגורה כמו פייסבוק – לא אתם קובעים. דוגמאות? בוקר אחד החליטה פייסבוק שהפוסטים המושקעים בדף העסקי שלכם לא יחשפו לעוקבים שאספתם בעמל וכסף רב, אלא אם כן תשלמו לפייסבוק. למה? כי זו מערכת סגורה של פייסבוק ומותר לה לשנות את הכללים. באופן דומה – פייסבוק החליטה בוקר אחד שקישורים לסרטוני היוטיוב היפים שצילמתם, יוצגו מעתה בדף העסקי שלכם בקטן, ויאבדו את האימפקט שלהם. למה? הבנתם את הרעיון (ותגידו תודה שפייסבוק לא חסמו אתכם!).
וויקס – האפשרויות מוגבלות
אז לא, וויקס איננה נוקשה כמו פייסבוק. היא איננה מתערבת בתכנים (כמו פייסבוק), היא בהחלט מציעה מגוון רחב של תבניות מהודרות ושל יכולות, אשר הופכות אותה למערכת תוכן שתופסת תאוצה – ובמידה לא מבוטלת של צדק. אבל עדיין, מדובר במערכת סגורה. "למי אכפת", אתם שואלים? לכם אכפת! ויש לי כמה דוגמאות שישכנעו אתכם.
רוצים להתנתק? בוורדפרס אפשר!
נניח יש לכם אתר וויקס עסקי, עם שפע של מאמרים, תמונות, סרטונים ותגובות גולשים, ואתם משלמים עליו סכום חודשי קטן. בוקר אחד אתם מבינים שבמצטבר, מדובר בסכום לא קטן או שאולי גיליתם שוויקס העלו מחירים או שאתם סתם לא מרוצים משירות הלקוחות שלהם. מה תוכלו לעשות? כלום! האתר שלכם יושב בשרתי וויקס ואתם יכולים להשתמש בו בתנאים שלהם או לסגור אותו.
כשמדובר באתרי וורדפרס, המצב שונה לחלוטין. אתם לא מרוצים מהחברה שמארחת את האתר שלכם? השירות יקר לכם? אתם מוזמנים לקחת את האתר ולעבור לחברת אחסון מתחרה. זו מערכת פתוחה, האתר הוא נכס שלכם ורק אתם תקבעו היכן הוא יתארח. אני אגב מאחסן את האתרים שלי בחברת SPD ומקבל גם המלצות על חברת Upress (מוזמנים להשתמש בקופון ההנחה שלי: UP05KEOF).
וורדפרס – אין דבר כזה שאין דבר כזה
וורדפרס היא כמו "הצעת הגשה". היא אחלה כמו שהיא, אבל בתור מערכת פתוחה, ניתן להכניס בה שינויים ופיצ'רים שלא היו שם במקור. בוויקס המצב שונה. לדוגמה, נניח ולאתר העסקי שלכם יש בלוג מקצועי פעיל, אשר מכניס הרבה לקוחות חדשים באמצעות מאמרים מושקעים ומערכת תגובות טובה. מערכת התגובות מאפשרת לגולשים לשאול שאלות, לקבל מכם תשובות מקצועיות במהירות ולהגיב להן – שירות מעולה ללקוחות שלכם, ושפע של לקוחות מרוצים עבורכם – מושלם!
בוקר אחד וויקס מחליטים שהם משנים את מנגנון התגובות בבלוגים שלהם, כך שמעתה הגולשים שלכם לא יוכלו יותר להגיב למאמרים מבלי למלא קודם טופס הרשמה מסורבל (סיפור אמיתי). כתוצאה, כמות הכניסות, השאלות ומעורבות הגולשים שלכם צונחת ופוגעת לכם במכירות. מה ניתן לעשות? כלום! וויקס היא מערכת סגורה, אם ככה וויקס החליטו – זה מה שיקרה.
כשמדובר באתר וורדפרס, הגמישות ביכולות ובעיצוב היא אחד היתרונות הגדולים שלה כמערכת פתוחה. הגמישות חשובה בשלב בניית אתר האינטרנט לעסק שלכם, ותאפשר לאתר שלכם להתפתח ולגדול בהתאם לצמיחה ולשינויים שעובר העסק שלכם. יתרון הגמישות מתעצם פי כמה, כאשר מדובר במערכת התוכן הנפוצה בעולם.
אז וורדפרס היא הנפוצה בעולם – למי אכפת?
וורדפרס היא מערכת ניהול התוכן הנפוצה בעולם וכיום קרוב ל-60% מהאתרים המבוססים על מערכות ניהול תוכן משתמשים בוורדפרס. התוצאה היא כמות אדירה של משתמשי וורדפרס, בעלי אתרים, מעצבי אתרים ומפתחי אתרים, שזה מעולה מכמה סיבות:
כל התוספים כולם
תוספים מזכירים קצת אפליקציות בטלפון הסלולרי, אשר באמצעותן לטלפון הנייד שלכם מתווספות אפשרויות שימושיות שלא היו לו קודם לכן. אילו תוספים יש לוורדפרס? כשמדובר במערכת פתוחה עם כמות אדירה של מפתחים ומשתמשים, צריך לשאול: אילו תוספים אין? תוספים יכולים לעשות כל דבר, החל מהאצת האתר, דרך תצוגת תמונות משופרת ועד הפיכת אתר הוורדפרס שלכם לאתר עם קטלוג מוצרים וחנות. כשאני אומר שהכל אפשרי ושחשבו כבר על הכל, זה אומר שיש אפילו תוסף שכל מה שהוא עושה זה לברך את מנהל האתר עם ציטוט של שורה מתחלפת מתוך השיר "Hello Dolly".
התוספים זמינים למשתמשי וורדפרס בחינם או בתשלום, וכבעלי אתר וורדפרס תוכלו להיעזר בדירוג והמלצות המשתמשים, לפני שתתקינו תוסף כלשהו באתר. כשמדובר במליוני משתמשי וורדפרס, חכמת ההמונים איננה סתם סיסמה, ולעיתים הדירוג וההמלצות מתבססים על אלפי משתמשים ומליוני הורדות.
כוחה של קהילת וורדפרס
קהילת משתמשי וורדפרס היא כה גדולה, עד שקרוב לוודאי שכל דבר שתרצו שהאתר שלכם יעשה, כל שאלה שיש לכם, כל בעיה שתתקלו בה וכל סגנון עיצובי עליו חלמתם – מישהו חשב על זה קודם, מצא פתרון או פיתח ועיצב בדיוק את מה שאתם צריכים (טוב, אני קצת מגזים, אבל לא מאוד). את הידע הרב שהצטבר לאורך השנים, אנשים חולקים בפלטפורמות השונות. אז נכון שלמערכת חינמית כמו וורדפרס אין תמיכה טכנית, אבל עם קהילת משתמשים של מליוני אנשים – נראה לי שאתם מסודרים.
ובכל זאת, למה חשוב לשים לב בעת בניית אתר וורדפרס?
כשמדובר בבניית אתרים לעסקים קטנים ובינוניים (ולפעמים גם מסחר אלקטרוני), אני מאמין שוורדפרס היא המערכת האופטימלית, בשל הגמישות הרבה שלה, קהילת המשתמשים האדירה ובשל היותה מערכת פתוחה שלא כובלת את בעל האתר לחברה מסויימת (כמו וויקס).
למה בכל זאת חשוב לשים לב:
- מנהלי אתרי וורדפרס נדרשים לבצע עדכוני תוכנה באופן שוטף. ברוב המקרים מדובר בלחיצה על כפתור (כמו עדכון גרסת אפליקציה בטלפון הנייד), אבל יתכנו מקרים מורכבים יותר.
- שימו לב שאתם משתמשים במערכת wordpress.org עליה דיברתי כאן, ולא ב-Wrodpress.com מערכת סגורה, המבוססת על וורדפרס.
- חשוב לוודא מראש עם החברה שבונה לכם את האתר, שהאתר ושם המתחם (כתובת האינטרנט) הם רכוש שלכם וישארו ברשותכם אחרי שהאתר יעלה לאוויר. כמו כן חשוב לוודא שתהיה לכם גישה מלאה לשרתי האחסון, למקרה שתרצו בעתיד להעביר את האתר שלכם לחברה אחרת.
- העובדה שיש אינספור תוספים לוורדפרס, לא אומרת שצריך להשתמש בכולם. ריבוי תוספים באתר עלולים להאט אותו, לפגוע בחוויית המשתמש ובדירוג שלו בגוגל. בקיצור – לא להגזים!
- עלויות אחסון: וורדפרס היא מערכת חינמית לחלוטין, אבל תצטרכו לשלם לחברת אחסון כלשהיא כדי שהאתר שלכם יהיה באוויר וזמין לגולשים. העלויות נעות בין דולרים בודדים, דרך 9$ בחברת SPD איתה אני עובד, ועד ל-15$ בחודש בחברת Upress – תמורת אירוח פרימיום (כאמור, מוזמנים להשתמש בקופון ההנחה שלי בחברת "יופרס": UP05KEOF).
אז אתם אנשים של וורדפרס, וויקס או של מערכת ניהול תוכן אחרת? מוזמנים לספר בתגובות למטה או לקרוא את פוסט האורח הבא שבו מסבירה הכותבת (בניגוד לעמדתי הברורה) למה וויקס עדיפה על וורדפרס.